Kuten otsikko jo kertoo meillä on ollut vauhdikas syksy ja ikävyyksiltäkään ei olla vältytty.

Bertan kanssa käytiin Helsingissä luonnetestissä 12.9.2010. Hieman jännitti muutamat kohdat luonnetestissä että kuinka Bertan käy. Mutta testi meni erittäin hyvin ja  jännittämäni ihmishyökkäys osuudetkin meni ihan hienosti. Bertan hermo kesti koko radan, vaikka yllätyksiä sateli vähän väliä, jopa pimeästä sokkelohuoneesta Bertta löysi minut, tuomarikin kehui, että nuuskutus kuului ovelle asti.

Tuomarit luonnehtivat Berttaa hieman hitaaksi hämäläiseksi....Bertta ensin katselee "jotta mitäs hemmettiä" ja reagoi vasta sitten. Bertta sai testistä 155 pistettä. Bertan sisaruksista luonnetestissä kävi myös Arvi 180 pistettä, Hukka 155 pistettä ja Luna 125 pistettä eli kaikilla meni TODELLA MAHTAVASTI!!!

Laitan tähän cairnien luonnetestin profiilin (lähde cairnterrierikerho: http://www.cairnterrieri.fi/?id=E9557A3A-EE0E4CCF8F54-EB3DA0B197A3 )

TOIMINTAKYKY: +2 hyvä tai +1 kohtuullinen
Cairnterrierin tulisi olla toimintakykyinen koira. Miinustulokset eivät sovi rodulle, jota luonnehditaan pelottomaksi ja rohkeaksi.
  
TERÄVYYS: +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua tai +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
+ 2 suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua jää pois, koska rotu ei saa olla riidanhaluinen. Suuri terävyys ei ole ominaista.
  
PUOLUSTUSHALU: +1 pieni tai -1 haluton
Cairnterrieri ei ole alunperinkään ”suojelukoira”, joten puolustushalu ei ole rodulle tyypillinen ominaisuus.
  
TAISTELUHALU: +3 suuri, +2 kohtuullinen
Taisteluhalu on terriereille erittäin tyypillinen ominaisuus. Kohta +1 erittäin suuri jää pois sillä tällainen koira voi olla varsin hankala sen hakiessa kisaamismahdollisuuksia kaikessa tekemisessään. 
  
HERMORAKENNE: +2 Tasapainoinen, +1 hieman rauhaton
Miinustulokset eivät ole rotutyypillisiä eikä toivottuja. Huono hermorakenne on usein ongelmakäyttäytymisen taustalla.
  
TEMPERAMENTTI:  +3 vilkas, +1 erittäin vilkas
Terrierin kuuluu olla valpas ja hereillä ympäristönsä suhteen. +2 kohtuullisen vilkas ei ole tyypillinentulos terrierille. Miinustulokset eivät ole tyypillisiä tai toivottuja.
  
KOVUUS: +3 Kohtuullisen kova, +1 hieman pehmeä
Hieman pehmeä tai kohtuullisen kova kuvaa tyypillistä cairnia. Se muistaa ikävät kokemukset ja ottaa niistä opikseen, muttei lamaannu niistä. Kova tai erittäin kova on koulutettavuudeltaan vaikea koira. Liika pehmeys on epätyypillinen ominaisuus itsevarmalle koiralle.
  
LUOKSEPÄÄSTÄVYYS: + 3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin 
Cairnterrieri on iloinen ja ystävällinen koira, jolla on hyvä itsetunto. Sen ei kuulu olla mielistelevä, nöyristelevä, tai varauksellinen ihmisiä kohtaan.
  
LAUKAUSPELOTTOMUUS: +++ Laukausvarma, ++ Laukauskokematon
Ääniherkkyys ei ole rotutyypillistä. Laukauspelottomuudentulokset ovat jossain määrin sidoksissa hermorakenteeseen.

 

Tässä Bertan pisteytykset:

Toimintakyky +1 eli kohtuullinen (15p.)

Terävyys +1 eli pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua (1p.)

Puolustushalu +1 eli pieni (1p.)

Taisteluhalu +2 eli kohtuullinen (20p.)

Hermorakenne +1 eli hieman rauhaton (35p.)

Temperamentti +2 eli kohtuulisen vilkas (30p.)

Kovuus +1 eli hieman pehmeä (8p.)

Luoksepäästävyys +3 eli hyvätahtoinen, luoksepäästävä, avoin (45p.)

Laukauspelottomuus +++ eli laukausvarma

 

Bertta on hokassu kelkan lähestyvän

Hirveä tynnyri hyökkäsi selän takaa

Hiukka hirvitti kun ihan yksin jätettiin ton riehujan kanssa, mutta sitten tehtiin sovinto ja Berttakin heilutti häntäänsä

 

Ollaan myös keretty harrastaa animal rescueta. Oltiin tulossa metsästä ku vastaan jolkotteli tutun näköinen koira. Se kävi pikaisesti tervehtimässä Berttaa ja Myytä ja meinasi jatkaa seikkaluaan, kunnes komensin sen takaisin. Nöyränä se sitten seurasi meitä kotiinsa asti ja aina välillä vilkuili taakseen...taisi olla joku narttu hakusessa :D Bertta piti kovaa kuria ja järjestystä ettei se vaan syö meitin namipaloja.

10.10.2010 lähdimme äitini Sissin,Netan, Bertan ja Myyn kanssa Haminaan jonne Anne oli saanut järjestettyä hakuun tutustumisen. Kaikki koirat hienosti löysivät maalimiehen! Sitten juotiin kaffet ulkona...taisi olla tämän vuoden viimeiset ulkokaffet. Ensi kerralla koikeillaan astetta vaikeampaa harjoitusta.

Netan vuoro näyttää taitonsa

Myy löysi maalimiehen

 

Illalla meille tuli kotiin vieraita ja Myy tuttuun tapaansa peuhasi innoissaan lelujen perässä. Menin käyttämään Myytä pihalla pissalla kun Myy rupesi yhtäkkiä nostelemaan takatassuaan. Otin Myyn syliin ja menimme sisälle. Sisällä huomasin että lattialla oli veritippoja. Yksi takatassun kynsistä näytti ihan kuin se olisi ollut kahdessa osassa, mutta koska tassu oli ihan veressä ja Myy todella kipuileva en pystynyt katsomaan tarkemmin.

No ei muuta kun tassu pakettiin ja auto kohti Kausalaa päivystävälle eläinlääkärille. Myy nukutettiin ja sitten selvisi että kynnestä oli lähtenyt kuori irti. Tassu taas pakettin ja kotiin. Kotona sitten odoteltiin yli puoleen yöhön että Myy tulisi tolkkuihin nukutuksesta. Bertta kävi aina välillä makoilemassa Myyn vieressä ja pesemässä Myyn silmiä. Kait se hieman ihmetteli mikä Myyllä on kun ei herää. Herättyään Myy katseli minua hieman syyttävin silmin eikä edes tuttua lipaisua poskelle tullut. Lähdimme kaikki nukkumaan kunnes klo:02.30 heräsin siihen että Myy oli hyvin rauhaton....se oli repinyt tassustaan kaikki siteet pois. Siinä sitten silmät ristissä oli paketoitava tassu uudestaan ja eihän se uni enään sen jälkeen meinannut tulla. Mietiskelin sitten että minkä ihmeen patentin keksisi tuohon tassuun ettei Myy yöllä ja yksin ollessa repisi sidoksia pois. Kunnes välähti...kiitos Siwan ja Ärrän (= veljeni tulevat kaksoset) minulla oli kaapissa kirpparilta löytämäni vauvojen potkuhousut ja siitä se ajatus sitten lähti...

Jarmo kävi ostamassa Myylle hienon oman saappaan, jota Pipsa hieman muokkasi ja siitä suuri KIITOS!

Kiitos taas kerran Annelle luonnetesti ja hakupäivä kuvista!